Czekoladowy omlet biszkoptowy

Puchaty, miękki, czekoladowy omlet a w środku prażone jabłka z cynamonem i delikatna ricotta. Śniadanie dla tych, którym zima odbiera humor. Kakao w mig postawi Was na nogi. 

Składniki na jedną porcję:

  • 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/ mleka/ śmietany
  • łyżka mąki pełnoziarnistej+ łyżeczka budyniu waniliowego 
  • szczypta soli 
  • łyżka dowolnej substancji słodzącej 
  • czubata łyżeczka dobrej jakości kakao  
  • NADZIENIE: cynamon, pół jabłka, łyżka sera ricotty lub twarogu 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z (najlepiej przesianymi) suchymi składnikami i jogurtem naturalnym. Do żółtkowej masy wmieszać dokładnie pianę z białek i smażyć masę na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, na małym ogniu aż do delikatnego ścięcia się omletu. Wtedy przewrócić omlet na drugą stronę i podpiekać dosłownie chwilkę. Podawać z duszonym jabłkiem, cynamonem i ricottą! 
Smacznego! 

23 thoughts on “Czekoladowy omlet biszkoptowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *