Jedzenie w pracy: sałatka z tuńczykiem

Kolejna propozycja szybkiej sałatki dla zapracowanych. Powyższa propozycja nie wymaga obróbki cieplnej, jest zasobna w białko i przeciwutleniacze. Polecam ją jednak osobom, którym odpowiadają słodko- wytrawne połączenia smakowe.


Wartość odżywcza:

  • 510 kcal
  • 4g błonnika
  • 23g węglowodanów
  • 29g tłuszczu
  • 42g białka

Składniki na 1 porcję:
  • 100-150g mieszanki sałat
  • 120g tuńczyka z wody
  • 80 sera ricotta
  • łyżka pestek granatu
  • łyżeczka pestek słonecznika
  • garść winogron
  • sos winegret: 1,5 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
Podane składniki ułożyć na talerzu, posypać prażonym słonecznikiem i polać sosem, na wierzchu doprawić pieprzem.

Smacznego!

 

5 thoughts on “Jedzenie w pracy: sałatka z tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *