Makaron pełnoziarnisty z sosem serowo- brokułowym

Odchudzona propozycja na naprawdę smaczny obiad. Makaron nie jest zabroniony na diecie, ale namawiam do patrzenia na skład i wybierania tego z pszenicy twardej (durum) lub pełnoziarnistego i zawsze gotowania al dente- wtedy zmniejsza się indeks glikemiczny makaronu, a w konsekwencji jesteśmy dłużej nasyceni.


1 porcja dostarcza:

  • 357 kcal
  • 4g błonnika
  • 54g węglowodanów
  • 7g tłuszczu
  • 20g białka

Składniki na 2 porcje:

  • 140g makaronu pełnoziarnistego (nieugotowanego)
  • 100g sera topionego light
  • 50ml mleka
  • 1/2 brokułu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie chilli
  • dodatek: sałata, krem balsamiczny (opcjonalnie)

Wodę na makaron posolić i zagotować, w międzyczasie w parowarze ugotować różyczki brokułu, a w rondelku rozpuścić na małym ogniu ser w mleku, mieszając. Nie przejmować sie grudkami w sosie- pod wływem gorącego makaronu się rozpuszczą. Do ugotowanego makaronu dodać sos, brokuły i wymieszać i przyprawić odrobiną pieprzu i soli.

Smacznego!

4 thoughts on “Makaron pełnoziarnisty z sosem serowo- brokułowym

  1. Bardzo lubię makaron z brokułami (najczęściej jem gryczany albo kukurydziany), ale w zestawieniu z serem topionym jeszcze go nie jadłam ;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *