Makaron z pesto z cukinii i kurczakiem

Pesto bez dodatku oleju, w 100% dietetyczne i fit. Dodatkowo jest pożywne i smaczne. Pesto można zrobic więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce w razie awaryjnego obiadu. Do jego przygotowania nie użyłam oleju- cukinia sama w sobie jest mokra i świetnie zastępuje dodatek tłuszczu. Jako białkowy dodatek proponuję kurczaka, ale równie dobrze można dodać indyka, czy polędwiczki.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kalorczyność 471
  • błonnik 9g
  • węglowodany 44g
  • tłuszcz 17g
  • białko 38g

Składniki na 3 porcje:

  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście orzechów ziemnych podrażonych na suchej patelni
  • 1/2 cukinii
  • 3 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego
  • 1 duża pierś kurczaka + przyprawy

Orzechy podprażyć na suchej patelni, zmiksować na masło z czosnkiem, łyżeczką soli i liścmi pietruszki. Dodać ugotowaną w wodzie na miękko cukinię, ponownie zmiksować. Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Podawać z kurczakiem smażonym brz tłuszczu.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *