Maliny pod owsianą kruszonką z lodami

Pyszny, dietetyczny deser! Bez cukru, z minimalną ilością tłuszczu, smakowo rewelacyjny. Najlepsze jest to, że możecie go podać osobom, które nie są na diecie, a nawet się nie zorientują, że to zdrowy posiłek, pełen witamin z grupy B, błonnika i potasu. Maliny pod owsianą kruszonką śmiało dajcie dzieciakom, bo taki dietetyczny deser nie podnosi drastycznie poziomu cukru we krwi. Taki deser na długo syci, nie są to puste kalorie, dla mnie to normalny posiłek idealny np. w porze popołudniowej, bardzo polecam! Widzicie? Dietetyczny deser wcale nie oznacza niesmacznego i jałowego jedzenia 🙂

Porcja zawiera:

  • 389 kcal
  • 8g błonnika
  • 65g węglowodanów
  • 16g tłuszczu
  • 6g białka

Składniki na 4 osoby:

  • 1 paczka mrożonych malin
  • 2 czubate łyżki masła zwykłego lub kokosowego w wersji wege
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4-5 łyżek ksylitolu (ewentualnie miodu)
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • NA LODY: 4 banany, w wersji czekoladowej 4 banany + 4 łyżki naturalnego kakao

Dzień wcześniej banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i zamrozić. Przed przygotowaniem deseru wyjąć z zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Rozmrożone maliny ułożyć w małej blaszce. Do miski dodać masło, olej, ksylitol, płatki owsiane i mąkę- wymieszać ręką na kruszonkę i równomiernie posypać maliny. Zapiekać przez 15-20 minut do zarumienienia. W tym czasie banany zmiksować dobrym blenderem stopniowo dolewając trochę mleka- miksować do konsystencji lodów. Czekoladoholicy mogą miksować z kakao, by uzyskać wersję czekoladową. Gorące maliny z kruszonką podzielić na 4 części, podawać z gałką lodów od razu.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *