Marchewkowe owsiane ciasto

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, sięgnijcie po kawałek tego ciasta. Jest nie tylko zdrowe, ale i pożywne i bogate w witaminę A, potas, błonnik, a przy tym zawiera niewiele cukru i tłuszczu. Marchewkowe ciasta są znane już większości, ale czy znacie je w takiej owsianej wersji? 🙂
1 kawałek zawiera ok:

  • 160 kcal
  • 23g węglowodanów
  • 6,5g tłuszczu
  • 4g białka

 

Składniki na małą blaszkę (ok. 10 kawałków):
  • 4 marchewki (większe)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100g ksylitolu
  • 3 łyżki migdałów
  • szklanka płatków owsianych górskich
  • 2-3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • cynamon- ile lubicie
  • mała garść żurawiny suszonej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z jajem, olejem, płynnym miodem. Płatki owsiane zmielić na mąkę z migdałami, wymieszać z przesianą mąką pełnoziarnistą, cynamonem, żurawiną, proszkiem do pieczenia, ksylitolem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Jeśli masa będzie bardzo zbita i gęsta, można dolać soku pomarańczowego lub mleka. Generalnie masa musi być gęsta 🙂
Ważne- mieszamy ciasto jak na muffiny, tzn krótko, dosłownie 10 razy- wtedy nie powstanie zakalec.
Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem i piec w 180 stopniach ok 30-40 minut.
Smacznego!

11 thoughts on “Marchewkowe owsiane ciasto

  1. Świetne jest to ciasto. Tylko, że jaj nie dałam ksylitolu i żadnego innego cukru oraz tylko jedną łyżkę cukru. Jak dla mnie na słodkość było idealnie. Na pewno będę jeszcze robić nie raz:)

  2. Zrobiłam. Jest bardzo dobre. Jestem uzależniona od słodyczy, teraz w wersji dietetycznej i nie kuszą mnie już ciastka z cukierni. Bardzo bardzo dziękuję :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *