Praktycznie codziennie jem sałatki w pracy. Pomysłów na ich skład mam mnóstwo, a teraz chcę się z Wami podzielić jednym z nich. W kompozycji sałatek ważne, żeby dodać składnik białkowy np. jajo, tuńczyka, kurczaka lub twaróg, wtedy sałatka będzie pełnowartściowa i sycąca. Sałatkę jemy od razu po przygotowaniu, gdyż enzym zawarty w ogórku rozkłada witaminę C.
Wartości odżywcze 1 porcji
- 384 kcal
- 2g błonnika
- 10g węglowodanów
- 31g tłuszczu
- 18g białka
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajo ugotowane na twardo
- 1/5 zielonego ogórka (może być małosolny lub kwaszony)
- 1 pomidor
- kilka oliwek
- 1/3 kulki mozzareli
- 2 garście sałaty lodowej
- sos: łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól
- pieprz
Sałatę i warzywa pokroić. Przygotowac sos- majonez i jogurt wymieszać widelcem, dodać szczyptę soli, Dodać kawałki mozzareli i jajka. Posypać pieprzem.
Fajnie, że obliczasz wartości odżywcze 🙂
Danie wygląda bardzo apetycznie, narobiłaś mi smaka na jajka 🙂
Zapraszam też do mnie:
http://streetworkoutgirl.blogspot.com/
Smacznie, lekko ale jak pożywnie 😀 Takie sałatki w pracy to jest to :))
takie sałatki właśnie uwielbiam! 🙂
Pychotka 😉
Ciekawie wygląda 🙂
Zrobię jak kupię mozarellę bo córka mi zjadła 😀
http://wybiegaj-to.blogspot.com/
Uwielbiam takie sałatki.