PICT_20140319_164133

Szarlotka owsiana, pełnoziarnista

Moja ukochana szarlotka. Owsiana, pełnoziarnista, z nutą orzechów, lekko kwaśnymi jabłkami i słodką kruszonką. Aromatyczna, bogata w błonnik, magnez, witaminy z grupy B.
Składniki na 1 małą blaszkę:

  • 1kg jabłek
  • 1 szklanka i 3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 50g (5 łyżek) dowolnych orzechów (u mnie pół na pół migdały i włoskie) zmielonych na mąkę
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • 1 szklanka mleka, ewentualnie trochę więcej
  • 1 żółtko
  • 4- 5 łyżek cukru nierafinowanego lub ksylitolu + łyżka stewii
  • NA KRUSZONKĘ: 30g masła, 2 łyżki płatków owsianych, 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej, łyżka cukru, łyżka stewii
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • pół laski wanilii
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, umieścić w garnku z ziarnkami wanilii, cynamonem i odrobiną soku z cytryny, zalać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić do zmięknięcia (ale nie rozpadnięcia) jabłek. W malakserze rozdrobnić orzechy i płatki owsiane na mąkę, dodać mąkę pełnoziarnistą, cukier i proszek do pieczenia. W 2 misce wymieszać roztopione masło z żółtkiem i mlekiem, wlać do suchych składników i wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale powinno dać się rozmieszać- w przeciwnym razie należy dolać mleka. Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto. Podpiec spód 20 minut w 200 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wierzch posypać kruszonką, zapiekać kolejne 15 minut.
Smacznego!

 

8 thoughts on “Szarlotka owsiana, pełnoziarnista

  1. jak dla mnie taka owsiana szarlotka pobija wszystkie inne! i zapach ma cudowny i smak nie do zastąpienia 🙂

  2. nie piekłam takiej szarlotki, ale chętnie spróbowałabym Twojej wersji 🙂

  3. u mnie do tej pory była szarlotka błyskawiczna na bazie biszkoptów nie sądziłam że można i taką zrobić a kocham płatki owsiane, chętnie sprawdzę Twój przepis. Fajny blog, gratuluję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *