Moja ukochana szarlotka. Owsiana, pełnoziarnista, z nutą orzechów, lekko kwaśnymi jabłkami i słodką kruszonką. Aromatyczna, bogata w błonnik, magnez, witaminy z grupy B.
Składniki na 1 małą blaszkę:
- 1kg jabłek
- 1 szklanka i 3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 50g (5 łyżek) dowolnych orzechów (u mnie pół na pół migdały i włoskie) zmielonych na mąkę
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g masła
- 1 szklanka mleka, ewentualnie trochę więcej
- 1 żółtko
- 4- 5 łyżek cukru nierafinowanego lub ksylitolu + łyżka stewii
- NA KRUSZONKĘ: 30g masła, 2 łyżki płatków owsianych, 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej, łyżka cukru, łyżka stewii
- cynamon
- sok z cytryny
- pół laski wanilii
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, umieścić w garnku z ziarnkami wanilii, cynamonem i odrobiną soku z cytryny, zalać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić do zmięknięcia (ale nie rozpadnięcia) jabłek. W malakserze rozdrobnić orzechy i płatki owsiane na mąkę, dodać mąkę pełnoziarnistą, cukier i proszek do pieczenia. W 2 misce wymieszać roztopione masło z żółtkiem i mlekiem, wlać do suchych składników i wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale powinno dać się rozmieszać- w przeciwnym razie należy dolać mleka. Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć ciasto. Podpiec spód 20 minut w 200 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wierzch posypać kruszonką, zapiekać kolejne 15 minut.
Smacznego!
jak dla mnie taka owsiana szarlotka pobija wszystkie inne! i zapach ma cudowny i smak nie do zastąpienia 🙂
taką bardzo lubię:)
ten zapach i ten smak:) mmmmmmmmmmmmmmm najlepsza!
U mnie jak szarlotka to tylko taka 😀 owsiano-pełnoziarnista albo owsiano-żytnia 🙂
kocham kocham kocham . Zapraszam do mnie http://zdrowiejesrok.blogspot.com/
ale bym sobie taką zjadła 😀
nie piekłam takiej szarlotki, ale chętnie spróbowałabym Twojej wersji 🙂
u mnie do tej pory była szarlotka błyskawiczna na bazie biszkoptów nie sądziłam że można i taką zrobić a kocham płatki owsiane, chętnie sprawdzę Twój przepis. Fajny blog, gratuluję