PICT_20140413_100859

Lekki sernik na jogurtach naturalnych

Sernik bez sera! A jaki pyszny… bardzo delikatny, jak chmurka, na bazie jogurtów naturalnych, na biszkopcie z otrębów. Najlepiej podać go z sezonowymi owocami. Dostarcza wapnia, witamin z grupy B, białka, korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, a jeśli zastąpimy cukier np. stewią lub ksylitolem, otrzymamy całkiem dietetyczny wypiek, który z powodzeniem możecie zjeść na podwieczorek.
Porcja tradycyjnego sernika ma ok. 380 kcal, mój sernik natomiast ma w porcji:

  • 237 kcal 
  • 10,5 g białka 
  • 11 g tłuszczu 
  • 24 g węglowodanów 

Składniki na 8-10 kawałków:
  • BISZKOPT: 4 jaja, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki otrębów, 1 łyżka oleju, 3 łyżki cukru nierafinowanego lub dowolny słodzik
  • MASA JOGURTOWA: 900 g jogurtu naturalnego, 60g budyniu waniliowego bez cukru, 4 jaja (osobno białka i żółtka), 3 łyżki oleju, 3/4 szklanki cukru nierafinowanego lub ksylitol i stewia pół na pół

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Zacząć od robienia biszkoptu- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W drugim naczyniu wymieszać żółtka, olej, otręby, mąkę pszenną i cukier, wlać do białek cały czas miksując. Przełożyć masę do foremki wysmarowanej masłem lub olejem i piec do zarumienienia. W czasie, gdy biszkopt będzie się piekł, zabieramy się za robienie masy jogurtowej. Białka ubić również na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając do białek cukier, cały czas miksując. W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie jogurt, żółtka, cukier, olej, budyń. Do jogurtów wmieszać delikatnie pianę z białek z cukrem, całość masy wylać na upieczony biszkopt i piec w 150-160 stopniach przez 1h i 15 minut w kąpieli wodnej- formę z sernikiem postawić na kratce, a niżej na blaszce umieścić formę z wodą. W połowie pieczenia przykryć sernik folią. Po upłynięciu czasu piekarnik wyłączyć i trzymać w cieple sernik ok. godziny- dwóch, następnie wyjąć i włożyć do  lodówki minimum na 5 godzin.

Smaczneg

 

8 thoughts on “Lekki sernik na jogurtach naturalnych

  1. Fajny ten taki zdrowy sernik:)
    Zapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    1. Nie zgadzam się :) Proszę porównać np. stosunek wapnia do fosforu w jogurcie naturalnym i np. w produktach zbożowych, czy orzechach. Mleko, jogurty i mleczne napoje fermentowane, a także żółte sery cechują się wyższą zawartością wapnia niż fosforu, a to nadmiar fosforu jest odpowiedzialny za wypłukiwanie wapnia. Oczywiście warto uzupełniać dietę jarmużem, czy szpinakiem, aby osiągnąć optymalny stosunek Ca:P.

    2. Bardzo istotna jest także ogólna kwasowość produktu (nie mam na myśli pH) i zawartość białka w porównaniu do innych składników odżywczych (zwierzęce wypłukuje jony dodatnie z organizmu).
      Akurat wapń ze szpinaku jest przyswajalny w około 5%, więc za dobre źródło to nie jest, choć jak najbardziej superzdrowe 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *