Zupa brokułowo- serowa

Dobrym pomysłem na urozmaicenie odchudzania są zupy- lekkie i pożywne. Wbrew pozorom sery pleśniowe, czy żółte są wskazane w diecie nawet redukcyjnej, jednak np. 2 razy w tygodniu, a nie codziennie. Stanowią dobre źródło wapnia i podkręcają smak.
Porcja to ok.:

  • 173 kcal
  • 4g błonnika
  • 17g węglowodanów
  • 9g tłuszczu
  • 9g białka

Składniki na standardowy garnek (6-8 porcji):

  • 1 brokuł
  • 1/2 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka masła
  • 80g sera Gorgonzola lub sera Lazur
Na łyżce oleju rozpuścić masło wraz z siekanym czosnkiem, szklić 1 minutę. Do czosnku dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać szklanką wody i gotową 15 minut. Po tym czasie dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę cukinię, zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do zmieknięcia. Pod koniec gotowania dolać mleko, rozkruszyć ser, doprawić gałką muszkatołową, szczyptą pieprzu, solą i zmiksować na krem. Udekorować pestkami granatu i skruszonym serem dla przełamania smaku, posypać pieprzem.
Smacznego!

One thought on “Zupa brokułowo- serowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *