Dla osób, którym odpowiada łączenie serów z kwaśnymi lub słodkimi produktami. Gorgonzola, chociaż tłusta, zawiera duże ilości wapnia i warto od czasu do czasu włączyć tego typu sery do naszej diety. Sałatka wbrew pozorom jest syta i dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomnianego wapnia i witaminy C oraz dostarcza:
– 402 kcal
– 8,1g błonnika
– 37g węglowodanów
– 27g tłuszczów
– 10g białka
Składniki na 1 porcję:
- 20g gorgonzoli
- 2 garście roszponki
- 4 orzechy włoskie
- łyżka pestek granatu
- sos: łyżka oleju rzepakowego, 1/2 lyżeczki cytryny, 1/2 łyżeczki płynnego miodu, 1/2 łyżeczki musztardy
Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Orzechy uprażyć na patelni na złoto. Na sałacie rozkruszyć gorgonzolę, ułożyć umytą i pokrojoną gruszkę. Posypać pestkami granatu i polać sosem (w słoiczku wstrząsnąć składnikami sosu do połączenia). Posypać pieprzem.
Smacznego!
Spróbuje dziś przygotować to danie 🙂
Coraz ciężej dostać gruszki, ale dla ich smaku trzeba poszukać, udana sałatka 😉
Z chęcią spróbowałabym takiej kompozycji 🙂
uwielbiam takie połączenie;D
Ciekawie dość 🙂
Spróbowałabym, ale jakoś się ostatnio zniechęciłam do gruszek, kilka razy kupiłam i były jakieś dziwne, haha.
http://www.stylinsonlady.blogspot.co.uk
Ja przyznam szczerze, że jeszcze do niedawna bałam się połączenia gruszki z serami pleśniowymi, ale jak się spróbuje to już nie można się temu oprzeć 😉
Mmmm… Musze wypróbować 🙂
Uwielbiam tę sałatkę..