Wegański mus czekoladowy z pianą z ciecierzycy

Wegański mus czekoladowy z pianą z ciecierzycy.

Słucham?!

Piania z ciecierzycy, czylI aqua faba to przełomowe odkrycie! Ciecierzyca, a raczej zalewa np. z puszki zawiera specjalne białko, które pod wpływem ubijania przekształca sie w pianę, zupełnie jak białko jaja kurzego! A na dodatek ma takie same właściwości- możesz z tego robić bezy, piec ciasta i tworzyć musy. Świetna alternatywa dla wegan, osób uczulonych na białko jaja i osób, którym po prostu nie podoba sie dodatek surowego jaja do musu.

Czego potrzeba do ubicia piany?

Puszki z ciecierzycą, która w składzie zawiera tylko sól i wodę (np. W piotrze i Pawle). Możesz także namoczyć i ugotować ciecierzycę, a wodę, w której gotowała się ciecierzyca ubić po ostygnięciu.

Wartości odżywcze całości musu (bez podziału na porcje):

  • 666 kcal
  • 11g błonnika
  • 74g węglowodanów
  • 43g tłuszczu
  • 8g białka

Składniki na 3 porcje:

  • 3/4 zalewy z puszki po ciecierzycy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie: owoce, bakalie, jaogy goji

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem. Zostawić na 5 minut do ostygnięcia, wmieszać ksylitol. W wąskiej misce ubić zalewę z ciecierzycy na sztywną pianę. Stopniowo dodawać letnią czekoladę do piany cały czas mieszając, przełożyć do miseczek. Chłodzić 2-3 godziny.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *