Wegański mus czekoladowy z pianą z ciecierzycy.
Słucham?!
Piania z ciecierzycy, czylI aqua faba to przełomowe odkrycie! Ciecierzyca, a raczej zalewa np. z puszki zawiera specjalne białko, które pod wpływem ubijania przekształca sie w pianę, zupełnie jak białko jaja kurzego! A na dodatek ma takie same właściwości- możesz z tego robić bezy, piec ciasta i tworzyć musy. Świetna alternatywa dla wegan, osób uczulonych na białko jaja i osób, którym po prostu nie podoba sie dodatek surowego jaja do musu.
Czego potrzeba do ubicia piany?
Puszki z ciecierzycą, która w składzie zawiera tylko sól i wodę (np. W piotrze i Pawle). Możesz także namoczyć i ugotować ciecierzycę, a wodę, w której gotowała się ciecierzyca ubić po ostygnięciu.
Wartości odżywcze całości musu (bez podziału na porcje):
- 666 kcal
- 11g błonnika
- 74g węglowodanów
- 43g tłuszczu
- 8g białka
Składniki na 3 porcje:
- 3/4 zalewy z puszki po ciecierzycy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka cukru
- opcjonalnie: owoce, bakalie, jaogy goji
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem. Zostawić na 5 minut do ostygnięcia, wmieszać ksylitol. W wąskiej misce ubić zalewę z ciecierzycy na sztywną pianę. Stopniowo dodawać letnią czekoladę do piany cały czas mieszając, przełożyć do miseczek. Chłodzić 2-3 godziny.
Smacznego!